Filosofie
Wat is dat nu precies honing desembrood?
In de Oud-Perzische cultuur had men een bereidingswijze voor brood, die gebaseerd was op de samenhang en samenspel tussen honing en zout. In de vorige eeuw heeft Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, gezegd dat de toekomst van het brood zou kunnen gezocht worden in het spanningsveld dat ontstaat tussen zout en honing: het zout van de aarde en de zonnekrachten van de honing.
Het proces van de honing desem kan je vergelijken met een zuurdesem, alleen overheersen bij honing desem de melkzuren over de azijnzuren. Het brood is daardoor zeer mild van smaak. Een melkzure fermentatie is altijd gunstiger voor het organisme dan een azijnzure fermentatie. Door de fermentatie zal het graan zich beter ontsluiten, het fytinezuur wordt afgebroken waardoor de kostbare mineralen van het graan beter kunnen worden opgenomen en de gluten beter verteerbaar zijn. Een honing desembrood is daarom veel gunstiger voor de darmen en spijsvertering. Vooral bij volkoren broden is dit langzame proces belangrijk om een levend en goed verteerbaar brood te bakken.
Johan Weyens bracht me de passie voor honing desembrood bij. Johan is filosoof, antroposofisch pedagoog, muzikant, bevlogen kok en bakker.
Praktisch
De honing desembroden zijn gemaakt van 100% biologische speltmeel, water, biologische honing en zeezout. Ze krijgen een lange rijstijd, worden met de hand gekneed en op steen gebakken.
Al ons meel komt van de Ijzerkot Molen in Zwalm. Dit prachtige project staat voor biologisch graan uit kleinschalige Belgische landbouw, langzaam op steen en met waterkracht gemalen. Zo blijven alle goede eigenschappen van de graankorrel bewaard.
Een brood weegt ongeveer 700 g en kost 6,00 euro.
We bakken elke maandag, uitgezonderd tijdens de schoolvakanties. Op de tweede maandag van de maand is er ook honing desembrood van rogge en spelt met biologische rozijnen. Dit weegt ongeveer 700 g en kost 6,70 euro. In juli en augustus is er een aangepaste agenda.
De broden kunnen op maandag worden afgehaald tussen 11.30 u en 18 u. Bestellen kan per sms 0476 96 44 84 of per e-mail dezuidkant@gmail.com.
Tijdens de koude maanden is er op maandagen meestal ook verse soep. We maken zelf confituur en af en toe ander lekkers. Check hiervoor het schap in onze bakkerij of de facebookpagina van De Zuidkant.
Zelf honingdesembrood bakken?
… Stuur ons gerust een mailtje met uw vraag.